Uitstap Diest

Luc Hendrix
Luc Hendrix

Vanuit Antwerpen Centraal namen we de trein naar Aarschot en reden dan met de bus naar Diest (werken aan het spoor).

Na een korte sanitaire stop en een tas koffie met een hapje konden wij onze tocht aanvangen.

Onze gids Nicky had de weg uitgestippeld zodat wij langsheen enkele bezienswaardigheden liepen en uiteindelijk in het Park Cerckel uit kwamen. Daar konden wij vrij rondlopen . Wij profiteerden nog van het mooie weer om opnames te maken in dit prachtige park.

Wanneer iedereen uit gefotografeerd was vertrokken wij in de richting van de Grote Markt. Onderweg werden nog een aantal foto’s geschoten. Intussen werd de lucht reeds een beetje donker zodat wij graag voor de regen ergens binnen konden schuilen.

Op de Grote Markt zochten wij ons restaurantje op voor het middagmaal. Een speciale regeling werd daar gebruikt om te bestellen. Op een lijstje schreven wij onze keuze van eten en drinken op, gaven die aan de toog en betaalden de rekening. Een dienster bracht even later onze bestelling. Wij genoten van onze rijk gevulde schotels.

Volledig voldaan begaven wij ons naar het Stadsmuseum ‘ De Hofstadt ‘. Dit mooie museum bevindt zich in de middeleeuwse kelders van het Stadhuis. De zeven zalen hebben elk een specifieke naam.

Wij wandelden door de Gotische zaal, de Gilbert van der Linden-zaal, de Schepenzaal, de begijnen-kamer, de beeldenzaal en de schatkamer. Een speciale zaal was volledig gewijd aan de Diestse kun-stenaar Warner Berckmans. Gelukkig konden wij op sommige plaatsen even gaan zitten want het was enorm groot. Dit prachtige museum is volledig gratis en bij het buitengaan kreeg iedereen nog een zeer mooi boekje met verhalen en afbeeldingen van het museum.

Intussen was het reeds goed beginnen regenen, dus werd besloten om de Biertempel op te zoeken die zich eveneens op de Grote markt bevond. De ‘waterkiekens’ genoten van een drankje dat aangeboden werd door Fotogroep MIKPUNT. De streekbieren ’ Diestse Loteerbol ’ en de ‘ Diestse Blondin ’ waren lekkere biertjes. Wij hebben er van genoten.

Nicky had nog iets op het programma staan, maar wij hoorden dat dit gesloten was. Dus werd besloten dat we stilaan terug naar het Station zouden gaan om daar de Bus naar Aarschot te nemen.

Onderweg was het gestopt met regenen en het zonneke kwam soms zelfs even piepen. Op onze terugweg konden wij nog een aantal foto’s maken. Aangekomen in Aarschot namen wij de trein naar Antwerpen Centraal.

 

Daar eindigde onze uitstap naar Diest. Ondanks de regen werd het toch nog een mooie dag . Bedankt Nicky, goed gedaan!

 

Verslag: François Stiphout.

Klik om te vergroten